10.02.2013.g.

Zlatna dolina

Gvozden Ivanović iz sela Karan kod Užica, početkom prošlog veka snabdevao je više užičkih kafana visokokvalitetnom šljivovicom. Imao je dozvolu Kraljevine za proizvodnju i promet rakije, koja je bila popularna i na dvoru, među plemstvom. Posle Drugog svetskog rata na imanje Gvozdena Ivanovića došao je Dimitrije Kovačević, oženio Gvozdenovu kćer i nastavio proizovdnju vrhunske rakije. Dragomir Kovačević, Dimitrijev sin, sada se brine da tradicija ostane očuvana, stari recepti koji nemaju altrernativu primenjuju se i danas.

Rakija Zlatna Dolina nastala je od najboljih srpskih rakijskih sorti, koje u rejonu užičkog kraja daju najkvalitetniji plod. Šljive se skupljaju krajem leta - početkom jeseni i stavljaju na previranje u drvene kace. Destilacija se vrši odmah po previranju, a rakija smešta u hrastovu burad....

Zlatna Dolina je proizvedena na tradicionalni način, bez upotrebe hemijskih sredstava u proizvodnji šljive i aditiva u proizvodnji same rakije. Čuvana je dugi niz godina u hrastovim buradima koja je dodatno oplemenjuju. Zlatna Dolina je u potpunosti prirodni proizvod koji nema konkurenciju među šljivovicama...
 

 
Nastavak teksta čitaj na desnoj strani...
  
Rakije Zlatna dolina:

12 GODINA STARA: Rakija koja je 12 godina odležavala u hrastovom buretu, a zatim flaširana. Ova rakija je prvi proizvod sa kojim smo izašli na tršište i vrlo brzo je stekla mnogobrojne kupce.Seanzorne karakteristike:Bistre, tamno-dukat žute boje, sa hlorofilnom refleksijom u pozadini. Miris intenzivan, ukus veoma raskošan, harmoničan, izuzetne pitkosti. U rezidualnom delu ukusa dominiraju sladunjavi tanini koji sa nenametljivim kiselinama daju završni pečat ovoj rakiji.

2 GODINE STARA:Rakija koja se sa hrastom družila 2 godine, a nakon toga je flaširana u eksluzivne boce.Bistra i dopadljive zelenkaste boje, sa svetlom masinasto-zelenom refleksijom. Miris čist, svežina koja pleni, buke srednje razvijen, smiren. Punog, harmoničnog ukusa, kiseline izbalansirane, pitka, blaga. Aperitivna šljivova prepečenica.

Tekst preuzet sa sajta: www.zlatnadolina.net