OLMECA TEQUILA i POOL urbana gerila...
|
Svaki pravi eksperimet, makar onaj sa epruvetama, zasniva se uglavnom na punjenu i pražnjenju epruveta...
Eksperiment sa OLMECA tekilom u POOL-u je uspeo, iako je izum daleko od novog i neotkrivenog. Naime, ponovo se otkrivala stara formula za dobro raspoloženje.
Pronađena je... Za svakim stolom i to po nekoliko puta, na zadovoljstvo svih... |
|
|
|
|
Pri kraju promocije sa jednog od stolova čulo se "Ai, Caramba". I bez simultanog prevođenja, gotovo svima je bilo jasno da je neko u nečemu preterao. Lako je to sa OLMECA tekilom, kad primetiš već je kasno. Samo, nikome nije krivo, nego rado ponovi isto kad god može...
OLMECA je večeras u POOL-u učinila isto ono što već godinama radi ljubiteljima dobrog raspoloženja i još boljeg pića širom ovog našeg trećeg kamena od sunca... |
|
Šta? Ne znate mnogo o tekili? Dobro, evo malo opširnije...
|
|
POZDRAV IZ MEKSIKA
Daleka zemlja, a tako mnogo jasnih i poznatih asocijacija... Sombrero, Pančo Vilja, tortilja, čili (iako, na jugu Srbije tvrde da je samo bajka da su meksičke papričice ljute, naše su ono pravo...), fudbal, Asteci i njihove muke sa konkvistadorima, kaktusi, pasulj koji skače, marijači, prelepe devojke, čovek lica pokrivenog sombrerom koji spava ispred kuće od blata, Rozita i Huan i Čikita...
Zemlja u kojoj se ljudi rađaju sa osećajem za ritam i muziku, potrebom da u toku svakog dana imaju i sijestu i fijestu, strašću koja je opevana i filmovana toliko puta...
Kažu oni koji su bili u prilici da posete ovu lepu zemlju da su Meksikanci strastveni i temperamentni i po tome veoma slični nama. Takođe kažu da gaje veliku ljubav prema svom "Mehiku", ali ga često i napuštaju u potrazi za boljim i lakšim životom. Takođe, vole da trenutke opuštanja, veselja ili tugovanja zaliju sa morem njihovog omiljenog pića. Ono što je kod nas rakija, kod njih je piće koje se nije nazivalo vatrena voda (taj naziv je naravno bio rezervisan za whiskey), već vatreno ulje. Navodno, a da se proveriti veoma lako - klizi polako i osvaja lagano, a kad prođe ždrelo, eksplozija ukusa i energije krene da se razliva sve do noktiju na nogama. Čuven je tradicionalni način ispijanja vatrenog ulja: malo soli se sipa na gornji deo dlana i odatle poliže, a odmah potom se po mogućstvu eksira cela, ne tako mala čašica. Kao u crtanom filmu, vatra kreće lagano, ali tek povratni udar greje i pravi novi jaki žar...
Ne želeći da rizikujemo da ovaj tekst bude predug, iako naprosto ne može biti dosadan, ipak lagano dođosmo do pravog razloga njegovog nastanka: priče o meksičkoj rakiji živopisnog imena... |
...Tequila
Pravi se od plave agave. Tequila je ime gradića u kome je sve počelo, tamo negde oko 1600.g. Don Pedro Sančez de Talje je prvi počeo sa proizvodnjom pića na području današnjeg Haliska (Davno nekad, Predrag Gojković Cune je pevao pesmu Halisko, u eri apsolutne dominacije meksikanske muzike na našim prostorima šezdesetih godina prošlog veka, a ne možemo da dovršimo priču o tekili, a da ne pomenemo i mega popularnu Mama Huanitu, iako bi nas to već odvede daleko od tekile, pa ipak samo pominjemo...). Početak masovne proizvodnje datira iz 1800.g. i obavezno se tu pominje Gvadalahara. Dakle, već duže od 200 godina ili tek dvestotinjak godina (zavisno od ugla posmatranja) tekila postoji, a globalno je, ultra i mega poznata na svakom kutku planete. Makar u dobrim kafićima...
I sada veliko iznenađenje i proverena informacija koja će vas možda šokirati?!?
Nasuprot verovanjima, a čak smo i mi naveli kako je to tradicionalan način ispijanja tekile u Meksiku - Meksikanci tekilu piju čistu, bez soli i limuna. Ako nešto uzimaju uz tekilu, onda je to sangrita - slatko piće napravljeno od soka od pomorandže, grenadina (ili soka od paradajza) i ljutih papričica. Čašicu iz koje najradije piju tekilu zovu kabaljito... ... comprende?!? |
|
|
|