16.05.2013.g.
Novo u ponudi našeg diskonta je nadaleko čuveno i cenjeno žestoko piće, GENTLEMAN JACK...
Tim povodom, malo smo se potrudili i pronašli zanimljiv tekst o destileriji JACK DANIELS. Prenosimo ga...
Kada kročite u mestašce Linčburg, u američkoj saveznoj državi Tenesi, može vam se učiniti da je vreme stalo. Na iskrzanoj drvenoj tabli piše populacija – 365 stanovnika. Iako po zvaničnom popisu okrug ima više od 5.000 stanovnika, znak ostaje. Na gradskom trgu je šerifova kancelarija, gvožđara sa malim dućanom, gostionica sa džuboksom, pošta i dve prodavnice suvenira. Veliki znak, bela slova na crnoj pozadini, upućuju nas desno – 300 metara do “Džek Denijels” destilerije postojbine nadaleko čuvenog viskija.
Tu je stara drvena bela zgrada sa crnim krovom, u nekom odsutnom kolonijalnom stilu, na koju se naslanjaju veliki drveni ambari gde se čuvaju žitarice, ugalj, burad. Trava nisko podšišana, uredno složeni stogovi sena, stolice za ljuljanje ispred i stari radnici u pantalonama na tregere spremni da vam između dva dima iz lule otkriju istoriju “džeka”, tajnu destilovanja i proizvodnje koja ga čini jedinstvenim.
Burna istorija
Osnivač kompanije je Džasper Njuton Džek Denijels, rođen 28. septembra 1850. godine. Denijels je bio jedno od trinaestoro dece u porodici u kojoj je otac došao iz Irske, a majka iz Škotske. Pošto nije imao dece, pod svoje krilo je uzeo nećaka Lema Motloua. Zbog zdravstvenih problema prepustio mu je destileriju i Motlou počinje da razvija prepoznatljivi brend, viski “džek denijels”.
Tek što je prohibicija okončana, počeo je Drugi svetski rat u koji je ušla i Amerika, pa je proizvodnja alkoholnih pića ponovo zabranjena. Umesto toga, destilerije su imale obavezu da proizvode čist alkohol za potrebe vlade. Krajem rata zabrana je skinuta. Lem Motlou, čiji je brat Džes pune 53 godine radio u destileriji kao “probač”, umro je 1947, pre toga potpuno obnovivši pogone u Linčburgu. Posao su preuzela četvorica njegovih sinova Robert, Evans, Rigor i Konor, ne menjajući ništa u proizvodnom procesu i nastavljajući da osvajaju zlatne medalje na sajmovima.
Ćumur od javora
Ceo kompleks ove jedinstvene destilerije podređen je proizvodnji viskija. Pored upravne zgrade gde je smešten muzej sa stotinama fotografija i starog oruđa kojima se spravljao viski, nalazi se mala kuća sa stvarima starog Džeka Denijelsa i vatrogasna kola s početka prošlog veka.
U neposrednoj blizini teče reka iz koje se uzima voda za viski, a upravo je zbog toga destilerija i smeštena u ovaj idilični krajolik još prvog dana, pokraj Kejv springa, prirodnog pećinskog izvora. Pored reke, kreće niz zgrada u kojima se odvija proces proizvodnje.
Stari Džek je zahtevao da se poštuju pravila i da svaka flaša bude napravljena na isti način. Kao najvažniji proces, video je “omekšavanje viskija” – kap po kap kroz ćumur od belog javora. U dodiru s ugljem viski se oslobađa vezivnih ulja i drugih teških sastojaka oštrog mirisa i ukusa. Proces se u originalu zove “charcoal mellowing” i njime se obezbeđuje slađi i mekši ukus bez uticaja na jačinu.
Sedam generacija kasnije, proces filtriranja se izvodi na isti način. Razlog je jednostavan – stvara se posebni ukus koji ljudi očekuju od “džeka”. Druga važna stvar je zrenje. Stajanje u buretu daje mu jaku boju, ukus i karakter.